14 Ocak 2017 Cumartesi

Beş Göz, Tek Beyin

Sizin her anınızı, tüm özel hayatınızı 24 saat izlemeyi amaç edinmiş birbiriyle bağlantılı beş ayrı “göz” var…






"Beş Göz", yani İngiltere, ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan oluşan beş ülkenin ortak istihbarat ağının adı. Temelleri, İngiltere ve ABD arasında 1946 Mart'ında imzalanan istihbarat paylaşımı anlaşması UKUSA'ya dayanıyor. ABD ve İngiltere tarafından kurulan UKUSA ilerleyen yıllarda, İngiliz Milletler Topluluğu 'Commonwealth' üyeleri Kanada, Avusturalya ve Yeni Zelanda'yı da içine katarak 'Beş Göz' ittifakına dönüştü. Böylelikle, tüm kıtalardaki iletişim trafiğini 5 ayrı noktadan izleyen ve bunlarla ilgili bilgileri birbirleriyle paylaşan dev bir istihbarat işbirliğinin temelleri atıldı.


Beş anglosakson ülkenin dayanışmasından oluşan bu ittifak, birbirlerine karşı casusluk yapmama ve aralarında her türlü istihbari bilginin (öncelikli olarak SIGNIT adı verilen iletişim sinyal bilgilerinin) paylaşımı esası üzerine kurulu. Bu 70 yıllık gizli ittifak, kurduğu küresel gözetleme altyapısıyla bugün tüm dünya iletişimini izliyor, analiz ediyor ve depoluyor.


Bu beş ülkenin ana istihbarat servisleri de bu küresel gözetleme sisteminin esas parçalarını oluşturuyor: ABD'nin "NSA", İngiltere'nin "GCHQ", Kanada'nın "CSEC", Avusturalya'nın "ASD" ve Yeni Zelanda'nın "GCSB" teşkilatları bunların başlıcaları. Ayrıca, bunlara bağlı diğer onlarca haber alma teşkilatı da '5 Göz' ağının en önemli kaynakları...

Devamını Okumak için Tıklayınız







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder